Monday, July 30, 2012

Lapis Cheezy Dessert Berbuka.Nyum nyum



Yeay Alhamdulillah, akhirnya menjadi jugak projek Chef At Home semalam.Chef lah sangat sebab buat dessert je pun.Apakan daya kaki tak berapa nak larat kan? Sebelum tu memang ada terpikir-pikir nak rasa Lapis Cheezy, so nekadkan hati lepas dapat gaji beli cream cheese and whipping cream.Akhirnya, tada..tak buat dalam bekas canteks sebab takde bekas yang canteks pun, just bubuh dalam cup, dapat juga balas juadah iftar yang jiran bagi.
Sebenarnya dessert ni sangat mudah disediakan, Meh nak share resepinya yang di ambil dari Blog Masam Manis.

Bahan A



2 bungkus biskut marie perisa coklat (beli sebungkus je pun)
500 ml susu segar,dipanaskan (aku guna sedikit je pun~ around 200ml, sebab susu ni untuk celup biskut Marie jer)





Bahan B


500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)

1/2 cawan gula halus

Bahan C


100 gm Non Dairy Whipping Cream (belasah guna je Dairy Whipping Cream and tambah sikit gula)

Filling- semalam letak buah kiwi dan juga satu version lagi letak blueberry filling
* untuk filing ikut citarasa masing-masing


CARA-CARA:
1.Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan bercream
2.Pukul Non Dairy Whipping hingga kental

3.Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata

4.Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis
5.Panaskan susu segar, padamkan api.
6.Dalam bekas kaca, letakkan satu lapisan cream cheese

7.Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas lapiskan semula dengan cream cheese

8.Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis

9.Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras

10.Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati


memang sedap sebab terasa cheesenya..hum sesuai untuk tambahkan berat badan :)

No comments: